top of page
  • Hana Vítková

Ajurvédský pobyt na Srí Lance 2023



 

Srí Lanka je překrásný ostrov, který láká návštěvníky ze všech koutů světa svou nádhernou přírodou, bohatou kulturou a fascinující historií. Tato malebná země, nacházející se v jižní Asii, je známá svými úchvatnými plážemi, zelenými čajovými plantážemi, vznešenými buddhistickými chrámy a rozmanitou zvířecí a rostlinnou faunou. Srí Lanka nabízí návštěvníkům neuvěřitelnou paletu zážitků, od dobrodružství v národních parcích a horolezectví na světoznámých vrcholcích, po relaxaci na idylických plážích a objevování tajemných starobylých ruin.


Při cestování po Srí Lance nebudete zklamáni ani pestrostí kulturního dědictví této země. Srí Lanka je domovem bohaté historie, která se odráží v nádherných starobylých památkách, jako jsou impozantní budhistické chrámy, královská města a historické pevnosti. Srí Lanka je také známá svými tradičními tanci, barevnými festivaly a pestrými trhy, které nabízejí nezapomenutelné zážitky pro každého cestovatele.


Jarní cesta účastníků ajurvédského pobytu s Holosem


Ájurvédské centrum Siddhalepa na Srí Lance přineslo našim klientům Holos Centra nezapomenutelný léčebný a relaxační pobyt. Účastníci tohoto pobytu se vypravili za cílem obnovit a ozdravit své tělo i duši prostřednictvím starobylé ájurvédské medicíny, která je uznávaná i Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Během 16 dní strávených na tomto tropickém ostrově se každodenně podrobovali ájurvédským procedurám, které byly zaměřeny na vyvážení tělesných energií a harmonizaci celkového stavu jejich zdraví. Siddhalepa je renomovaným centrem s bohatou tradicí a zkušenostmi v oblasti ájurvédského léčení, a tak mohli očekávat nejvyšší kvalitu péče a využití tradičních bylinných přípravků. Účastníci tak zažili prospěch ájurvédské medicíny na vlastní kůži.


Během svého pobytu na Srí Lance se účastníci ájurvédského programu nejen léčili a relaxovali, ale také objevovali krásy tohoto tropického ostrova. Pláže s bílým pískem, azurové moře, bujná zeleň a exotická fauna a flóra vytvářely fascinující kulisu pro jejich dobrodružství. Vychutnávali si procházky po malebných vesničkách, poznávali místní kulturu a tradice, ochutnávali tradiční srílanská jídla a prozkoumávali památky a chrámy plné historie. Tato cesta jim umožnila nejen ozdravit své tělo a duši, ale také zažít nezapomenutelné zážitky a vytvořit vzpomínky na celý život.


Součástí pobytu na Srí Lance bylo také velmi specifické Grofovo® holotropní dýchání pod vedením MUDr. Milana Hrabánka. Tato léčebná technika navazovala na ájurvédské procedury, které účastníci prožívali během svého pobytu. Kombinace těchto dvou léčebných přístupů přinesla jedinečný zážitek a hluboké propojení s vlastním nitrem. Grofovo® holotropní dýchání, prováděné v rámci ájurvédské medicíny, poskytlo účastníkům možnost dosáhnout ještě hlubších vrstev vnitřního uzdravení a transformace. Propojení těchto dvou moudrostí přineslo celistvé a oživující zážitky, které účastníci budou mít v paměti ještě dlouho.


 


 

Siddhalepa Ayurveda Resort Wadduwa – místo ubytování


Siddhalepa Ayurveda Health Resort and Spa je léčebným zařízením na Srí Lance, které se specializuje na ájurvédskou medicínu a wellness. Nachází se na malebném místě rozprostírajícím se na sedmi hektarech ajurvédské botanické zahrady, která je domovem tropických stromů, léčivých rostlin a původní flóry. Tento resort nabízí širokou škálu autentických léčebných balíčků, které vycházejí z tisícileté moudrosti ájurvédské medicíny a jsou navrženy tak, aby podpořily zdraví a pohodu hostů.


V rámci Siddhalepa Ayurveda Health Resort and Spa je kladen důraz na kvalitu a bezpečnost léčebných procedur. Místní lékaři, hostující konzultanti a vyškolení terapeuti poskytují individuální péči a sledují potřeby každého hosta. Ájurvédské bylinné preparáty, které se zde používají, jsou vyrobeny ve vlastní farmaceutické továrně Siddhalepa s certifikáty ISO, což zaručuje jejich kvalitu a účinnost. Hosté mají také možnost navštívit tuto továrnu a získat hlubší porozumění procesu výroby těchto přírodních léčivých prostředků.


Siddhalepa Ayurveda Health Resort and Spa přináší nejen vynikající možnosti léčby a regenerace, ale také zážitek z pobytu na nádherném ostrově Srí Lanka. Hosté mohou vychutnat krásné výhledy na Indický oceán, procházky v zeleném prostředí botanické zahrady a objevování místní kultury a tradic. Tento resort je skutečným rájem pro ty, kteří hledají harmonii mezi tělem, myslí a duší a touží po jedinečném a osvěžujícím zážitku v prostředí, které přináší klid a revitalizaci.


Jak vypadal zájezd na Srí Lanku pohledem jedné účastnice


V této části se chci předem omluvit všem čtenářům, jelikož psaná slova nemohou vyjádřit to množství emocí a prožitků, které jsem během rozhovoru s účastnicí vnímala. Po dvouhodinovém povídání jsem z kavárny odcházela s pocitem, jako bych na Srí Lance byla také, a zároveň s vědomím, že sepsat tyto zážitky, které často mívaly vysokou osobní a spirituální hodnotu, bude takřka nadlidský úkon.


Již jeden z prvních prožitků účastnice byla lehkost, s jakou probíhalo zajištění celého pobytu. Všichni jistě znáte, jaké to před jakoukoliv cestou je – spousta vyřizování, balení a stresu. A o to zajímavější bylo vycestovat na Srí Lanku právě s Holosem. Po koupi letenky, ke které se váže zajímavá příhoda (podařilo se koupit poslední místo v economy class), se nedělo nic. Žádný stres, žádné šílené vyřizování. Účastnice zmínila, že tak perfektně zajištěný výjezd byl něco neskutečného a všichni, kdo se na tento „malý výlet“ vydali, měli minimum starostí se zařizováním. O nečekaných situacích, kdy se účastníci potkali na odpočívadle bez předešlých domluv, se rozepisovat nebudu – opět se jedná o tak zajímavé okamžiky, na které slova nestačí. Hned po příletu na Srí Lanku je již čekalo auto z resortu, všichni dostali uvítací nápoj v kokosovém ořechu a ajurvédský pobyt mohl začít.


Po celodenní cestě se ihned o všechny postarali ajurvédští lékaři a začaly procedury. Procedury na Srí Lance probíhají naprosto odlišně než u nás a jsou sestaveny na míru každému účastníkovi. Lékaři nejdříve pomocí pulsní diagnostiky, a také observace očí a jazyka určí, který element je u člověka dominantní (geneticky a pro daný den) a následně v souladu se zdravotními problémy, se kterými účastník přijíždí, započnou procedury. Kromě olejových masáží zde probíhají i zvláštní procedury, jako je lití různých olejů do očí a nosu, polévání těla kokosovým mlékem či pití speciálních nápojů. Na můj udivený dotaz, zda je to nepříjemné, účastnice odpověděla, že nikoliv – spíše neobvyklé. Každému člověku je v době pobytu k ruce lékař i terapeut (24/7). Zároveň se dbalo i na vyváženou stravu a každý účastník využíval i bylinných doplňků stravy, které mu lékaři doporučili na míru. Součástí každého dne byla dvakrát denně jóga, procházky po resortu, sdílení účastníků či různé zajímavé místní aktivity (ajurvédské vaření, oslava Buddhova narození, meditace, náboženský rituál či čajový dýchánek). Účastnice popsala tolik zajímavých, jedinečných a často nevysvětlitelných náhod a zážitků – a já věřím, že by mohl každý jeden z účastníků také vyprávět.


První týden účastníci trávili čas pouze v resortu, aby se aklimatizovali a vnímali primárně svá těla, duše a mysli. Ačkoliv resort již nějakou dobu existuje, což lze zaznamenat na interiéru, prostředí je čisté a jedním slovem – pohádkové. Návštěvníci resortu bydlí v oddělených bungalovech (různé možnosti ubytování), což zajišťuje dostatečné soukromí a pokoje jsou bez wifi připojení, které by mohlo kouzlo celého pobytu narušit – účastnice potvrdila, že se jedná o moudré rozhodnutí. Součástí resortu je i zenová zahrada, na které můžete narazit na úžasné obyvatele – opice, ptáky loskutáky, varany či želvy. Výjimečná je i ochota personálu. Musím zde zmínit příhodu účastnice: Jednoho dne naši účastnici, která byla ubytována na samostatném pokoji, pochválil pán, který v resortu zajišťuje úklid, že má krásně uklizeno. Později na účastnici v pokoji čekala překrásná květina, která dokonale doplňovala její výzdobu. Když během následujících dní pánovi poděkovala, měl takovou radost, že hned běžel do zahrad a sháněl další květinu – účastnice jej pozorovala a všimla si, jak pečlivě vybírá a snaží se najít tu nejdokonalejší. Takovýto moment je opravdu jedinečný.

 


 

Během druhého týdne se již účastníci vydali na výlety mimo resort. Zažili mnoho zajímavých událostí – venčení slonů, krmení opic, návštěva nejvýznamnějšího města Srí Lanky Kandy, kde se nachází chrám Buddhova zubu, návštěvu ajurvédských zahrad či výlet do koloniálního města Gallé.


Při dotazu, co by účastnice na celém pobytu ráda vyzdvihla, se mi dostalo velmi příjemné odpovědi. Opět byl kladen důraz na organizační lehkost, se kterou celý pobyt a jeho plánování probíhal. Zároveň účastnice velmi vyzdvihovala MUDr. Milana Hrabánka, díky kterému se cítila v bezpečí, a zmínila, že MUDr. Hrabánek byl často ochoten nevyužít možnosti většího osobního komfortu, jen aby byl k dispozici účastníkům. Celkově intenzita prožívání (jak fyzického, tak psychologického a spirituálního) byla popsána jako: „Něco, co se zcela vymyká mým dosavadním zkušenostem.“ A když jsem se při posledních locích kávy zeptala, co by ráda vzkázala potenciálním účastníkům, pohotově odpověděla – neváhat! Pokud přemýšlíte nad pobytem, rozhodně si to dovolte, nenechte se ničím odradit! Rozhodně zažijete něco neskutečného, co se tady u nás zažít nedá.


Závěr


Srí Lanka je sama o sobě kouzelným místem, kde můžete zažít plno nezapomenutelných zážitků. Ajurvédský pobyt však s sebou přináší i hlubokou regeneraci, sebepoznání a léčbu. Jsme moc rádi, že si účastníci tento pobyt užili a těšíme se na sdílení zážitků. Zároveň bychom chtěli poděkovat Holos týmu, který pobyt zajišťoval – a především MUDr. Milanu Hrabánkovi za cennou účast na letošním výjezdu a za ochotu pomoct a být neustále k dispozici všem účastníkům. Chtěli byste se podívat na Srí Lanku a zažít ajurvédský pobyt? Pokud půjde vše dle plánu, můžete s námi vyrazit v příštím roce! Neváhejte se na nás obrátit s jakýmikoliv dotazy.


 


146 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page