top of page
  • Hana Vítková

Umělecké uskupení Vlaštovka aneb s láskou ke zpěvu



 

Ačkoliv je Holos Centrum známé pro svou starost o duševní zdraví lidí pomocí metod transpersonální psychologie, které umožňují řešit příčinu problémů skrze prožitek a zaměřuji se na léčbu řady duševních nemocí bez medikace – je také význačným kulturním centrem obce Vlaštovičky.

 

V Holosu se však také kladou zvláštní důrazy na poskytování kurzů, širokého spektra kulturních a společenských akcí a podporu v oblasti uměleckých činností. Jedním z významných kroužků pro dospělé je středeční zpěvácký kurz, takzvané Umělecké uskupení Vlaštovka, známé také jako „UUčko“. Tento kurz, vedený zkušeným učitelem zpěvu Milanem Hrabánkem, je koncipován jako prostor pro rozvoj hlasových dovedností účastníků, kteří se zde pravidelně scházejí každou středu od 17 do 20 hodin. Umělecké uskupení Vlaštovka poskytuje prostředí pro sdílení zkušeností, vzdělávání a vývoj zpěváckých schopností s ohledem na širokou paletu hudebních žánrů a stylů. Účastníci si procvičí sborový i sólový zpěv, do budoucna se chce UUčko věnovat i pohybovým a hereckým aktivitám.


A čím je vlastně zpěv důležitý?

 

Zpěv se stal významným nástrojem pro udržení duševní pohody a rovnováhy v každodenním životě. Tato umělecká aktivita není jen prostředkem pro vyjádření uměleckých sklonů, ale také působí jako prostředek k terapeutickému zklidnění a uvolnění. Když se věnujeme zpěvu, zapojujeme různé oblasti mozku, což vede ke stimulaci uvolňování endorfinů a dopaminu, což jsou hormony spojené s pocitem štěstí a pohody, taktéž pomáhají snížit úroveň stresu a úzkosti, zlepšit náladu a celkově přispívají k emocionálnímu vyvážení.

 

Jedním z důležitých aspektů zpěvu je jeho vliv na dýchání a relaxaci. Zpěv podporuje zlepšení dýchacích schopností a přispívá k uvolnění těla. Kontrola dechu, která je nezbytná při zpívání, pomáhá při hlubším dýchání a následně uvolnění napětí v těle. Tento proces pozitivně ovlivňuje celkový stav těla a přináší pocit pohody a klidu.

 

Nadto má zpěv také významný vliv na propojení těla s emocemi. Při zpívání se soustředíme nejen na produkci zvuku, ale také na vyjádření našich emocí, což nám umožňuje vyjádřit a zpracovat naše vlastní pocity. Zpěv se stává prostředkem k ventilaci emocí a tvorbě hlubokého spojení mezi našimi vnitřními prožitky a hudebním projevem. Tímto způsobem nám zpěv umožňuje lépe porozumět našim emocím a nabízí nám prostor pro jejich vyjádření.


 



 

Reportáž přímo z centra dění

 

Na středečním setkání Uměleckého uskupení Vlaštovka, známého také jako „UUčko“, se naskytá příležitost stát se součástí skvěle naladěného a kreativního večera. Po vstupu do prostory „Holosovského studia“ zavládne okamžitě přátelská atmosféra, která svým teplým přijetím zahřeje i ty nejchladnější středeční večery. Účastníci se zde setkávají nejenom kvůli hudbě, ale především kvůli atmosféře plné nadšení a skvělé nálady.

 

Začátek setkání je obvykle ohromující. Než začne zkoušení písní, všichni účastníci se oddávají dechovým cvičením, která pomáhají uvolnit napětí a připravit hlasivky na přesvědčivou interpretaci. Toto úvodní cvičení také vytváří kolektivní soudržnost a prostor pro všechny zúčastněné, aby se stali jedním tělem a jedním hlasem.

 

Po úvodním uvolňujícím cvičení následuje část, kdy se všichni společně rozezpívají. Účastníci si užívají tento okamžik ke vzájemnému porozumění svých hlasů a sladění jejich tónů. Skvělá a kompaktní harmonie, která vzniká v průběhu této části, posiluje pocit sdíleného zážitku a vytváří prostor pro individuální projev každého z přítomných.

 

Jakmile je skupina připravena a naladěna, probíhá výuka nebo procvičování písní, které se členové UUčka chystají předvést na blížících se událostech. V tomto okamžiku dochází k intenzivnímu a soustředěnému zkoušení, kdy každý člen usilovně pracuje na zvuku celé skupiny. Všechny hlasové party se připravují a upravují s maximálním důrazem na dokonalost.

 

V průběhu setkání UUčka je cítit nejenom profesionální přístup ke zpěvu, ale také velký důraz na pohodu, radost a pocity společného úsilí. Užívání si hudebních vystoupení, cvičení a zkoušení písní je plné nadšení, což podtrhuje harmonickou atmosféru a vzájemnou pohodu mezi všemi zúčastněnými. Každý člen má možnost vyjádřit svůj hlas a zároveň sdílet vzájemnou radost ze zpívání.

 

Samotná atmosféra setkání Uměleckého uskupení Vlaštovka je posílena odborným vedením zkušených lektorů zpěvu. Milan Hrabánek, který se pravidelně podílí na těchto středečních setkáních, zajišťuje, aby členové získali odborný návod a špičkové rady ohledně správného hlasového tréninku a techniky zpěvu. Navíc se ke skupině připojují i další odborní lektoři zpěvu, jako například Petr Miller či Brigita Cmuntová, kteří přinášejí nové pohledy, různorodost a bohaté zkušeností. Jejich přítomnost přináší do setkání nové dynamické prvky a příležitosti k objevování různých stylových aspektů zpěvu. Díky zkušenostem těchto lektorů zpěvu mají členové příležitost získat bohatší vhled do světa zpěvu a získat užitečné nástroje pro zdokonalení svého hudebního projevu.

 

Být součástí středečního setkání Uměleckého uskupení Vlaštovka byl opravdu nezapomenutelný zážitek, který obohacuje nejen hudební dovednosti, ale také posiluje pohodu a radost ze sdílení hudby a kreativity v přátelském a podporujícím prostředí. A čím je UUčko výjimečné? Skrývá se za ním neuvěřitelná atmosféra spojená s nádherným kolektivem lidí, kteří spojují svou vášeň k hudbě s radostí ze společného tvoření. Petr Miller přináší do našich setkání nejen úžasný humor, ale i energii a sdílení zábavných historek z divadla a písní, které jsou nejen krásné, ale také vyžadují důkladný nácvik. Nesourodou skupinu sboristů, kterou členové tvoří, se snaží Milan udržet jako spolupracující těleso, ačkoli jej to dle členů občas stojí „málem všechny nervy“. Přesto výsledek celého snažení vytváří radostnou a pozitivní atmosféru, kterou se UUčko snaží šířit také na koncertech, kde se srdnatě předává radost všem posluchačům.


 


 

Závěr

 

Závěrem je třeba zdůraznit, že účast na středečním setkání Uměleckého uskupení Vlaštovka v Holosu a zpěv jako takový není jen způsobem, jak zdokonalit hudební dovednosti, ale především je to příležitost pro pohodové setkání, sdílení hudby a tvůrčí energie v příjemném a podnětném prostředí. Tato skvělá atmosféra se stává inspirací pro další hudební vývoj a osobní rozvoj.

 

Nezapomeňte se připojit k nám na události Vánočního setkání přátel Holosu, které se koná 16. prosince v Holos Centru. Bude připraven celodenní program plný zábavy, vánoční atmosféry, koled a zajímavých aktivit pro celou rodinu – a zároveň si užijte jedinečný vánoční koncert UUčka. Udělejte si čas a přijďte si s námi užít nezapomenutelný den a večer plný vánočního ducha!



73 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page