top of page
  • Hana Vítková

Sandplay terapie: Hra v písku



 

Terapeutická metoda Sandplay, neboli hra v písku, je kreativní a symbolický způsob terapie, který umožňuje klientům vyjádřit své pocity, prozkoumat své myšlenky a zpracovat emocionální zkušenosti a vnitřní nebo vnější konflikty vyplývající z jejich životních okolností. Principem této metody je vytváření pískových scén, které klienti konstruují pomocí písku, vody a symbolů jako miniaturních předmětů v ohraničeném pískovém boxu. Tímto způsobem si klienti mohou vytvořit „pískové světy“, které symbolizují jejich vnitřní svět, emocionální procesy a životní situace.


V rámci Sandplay terapie jsou klienti povzbuzováni, aby se ponořili do procesu tvorby a objevili své vlastní hluboké vědomé i nevědomé myšlenky a pocity. Symboly a obrazy vytvořené v písku mohou klientům poskytnout nový pohled na jejich životní situace, řešení konfliktů a možnosti osobního růstu a mnoho dalšího. Klienti mohou objevovat a vyjadřovat své niterné rozpory, sny, obavy i touhy, které následně popisují slovy.


Tato terapeutická metoda byla vyvinuta jako nástroj pro zpracování traumatu, emočního napětí, stresu a dalších psychických obtíží. Je vhodná pro lidi všech věkových kategorií a může být efektivní pro podporu duševního zdraví a osobního rozvoje. Sandplay umožňuje klientům nalézt vnitřní sílu a kreativitu pro řešení osobních problémů a hledání rovnováhy a harmonie ve svém životě. Tato metoda vytváří prostor pro hlubokou introspekci a transformaci, což umožňuje klientům nalézt nové perspektivy a řešení pro jejich životní výzvy. Je důležité mít na paměti, že každý klient je jedinečný a má své vlastní potřeby a cíle v terapii. Sandplay je metodou, která se přizpůsobuje individuálním potřebám a podporuje klienty v jejich osobním růstu a transformaci, ale je využívána zejména v terapeutické a poradenské praxi a jako metoda diagnostická při posouzení rodinných vztahů. Svůj význam má i jako podpůrný prostředek v léčbě lidí s duševním onemocněním.


Naše Sandplay terapeutka – Mgr. Bc. Šárka Veselková


Mgr. Bc. Šárka Veselková je zkušenou terapeutkou, která se v oblasti psychoterapie a sebepoznání specializuje na několik různých metod. Snaží se o neustálý růst a rozvoj, což propojuje se svými bohatými zkušenostmi a znalostmi z oblasti psychologie a terapie. Šárka využívá terapeutickou metodu Sandplay jako jeden z hlavních nástrojů v její práci.


Dále propojuje arteterapeutické metody s psychoterapeutickou péčí, což umožňuje klientům vyjádřit své pocity a myšlenky skrze výtvarnou tvorbu a práci s hlínou. Arteterapie může být prostředkem pro komunikaci a sebepoznání, a pomoci klientům lépe porozumět sobě samým. Kromě toho se Šárka věnuje bioenergetice, biodynamice a dalším terapeutickým technikám. Tyto metody zahrnují práci s tělem a jeho energetickými procesy, což může pomoci klientům uvolnit napětí, porozumět svým emocím a dosáhnout hlubšího osobního růstu.


Šárka je zároveň absolventkou několika vysokoškolských studií, včetně sociální práce na Slezské univerzitě v Opavě a Univerzitě Palackého v Olomouci, a magisterského studia psychologie v Praze. Absolvovala také různé kurzy a výcviky v oblasti psychoterapie, terapie traumatu, a práce s rodinami a dětmi. Jejím cílem je podporovat klienty v jejich osobním růstu a pomoci jim překonat vnitřní bariéry a obtíže. S respektem a důvěrou pracuje na tom, aby klienti dosáhli lepšího porozumění sami sobě a prožívali svůj život plněji a spokojeněji.


 


 

Rozhovor s Šárkou nejen o Sandplay terapii


V následujícím rozhovoru s terapeutkou Šárkou se dozvíte více o metodě Sandplay, Šárčině práci s klienty a jak se k této fascinující terapeutické praxi dostala. Šárka nám poskytne pohled do terapeutického světa a sdílí své bohaté zkušenosti s touto efektivní metodou sebepoznání a transformace.


Šári, děkuji za rozhovor, mohla bys nám nejdříve říct něco o sobě o Sandplay terapii, jaký je základní princip této metody, jak funguje, a proč se jí věnuješ?

Děkuji za pozvání. Pokud mohu říci úvodem pár slov o sobě… Působím jako terapeutka a při své práci využívám mimo jiné jako účinný terapeutický prostředek techniku Sandplay, která je vhodná pro děti i dospělé. Při terapiích jim pomáhám pracovat s jejich zdroji, s navozením osobnostních změn a prolomením vnitřních bariér. Propojuji psychoterapii s arteterapeutickými metodami, ale zaměřuji se i na terapeutickou práci s tělem.

A k další části tvého dotazu o Sandplay terapii… Základním principem této metody je využití písku a symbolů, respektive miniatur či figurek, v ohraničeném prostoru pískoviště k terapeutickým účelům. Symboly umisťuje klient do ohraničeného prostoru – pískoviště, jejich prostřednictvím vytváří obrazy a ztvárňuje své představy, které odrážejí jeho vnitřní svět. Tato hra v písku, jak je také nazývána, napomáhá postupnému propojování nevědomých obsahů s těmi vědomými, prolínání vnitřního i vnějšího světa a otevírání mysli a její aktivování. To vede k většímu porozumění sebe nebo situace klienta. Důvody, proč se této metodě věnuji, jsou vytváření bezpečného prostoru a neohrožující atmosféry pro klienta, vytvoření náhledu nebo uvědomění si nových možností řešení či životních změn a pozitivní korektivní zkušenost.


A jaký je hlavní cíl Sandplay terapie pro klienty?

V procesu terapie hledá a nalézá klient pro sebe nové pohledy na svou osobní či životní situaci. Dochází k propojení emočních procesů a myšlenkových pochodů, objevování vlastních zdrojů a zpracování konfliktních témat. Tím se otevírá cesta k novému řešení a nabízí jiné vnímání podstatných ukazatelů v životě klienta. Tyto nové poznatky umožňují klientovi objasnit jeho vnitřní nebo vztahová témata, měnit postoj a zpracovávat emoce.


Jakým způsobem se Sandplay terapie liší od jiných forem terapie, jako je například verbální terapie?

Jako základní rozdíl vnímám, že Sandplay je nonverbální metodou, tedy kombinuje prvky verbální a expresivní terapie. U Sandplay terapeut nevnáší své intervence do obrazu klienta, ale soustředí se zejména na klientovy nevědomé procesy. Právě ztvárněním symbolického obrazu za pomocí tvarování písku a miniaturních předmětů dochází ke změnám v hlubinných vrstvách a tím i ve vnitřní dynamice psychiky. Hra nebo její prvky jsou nám vlastní již od dětských let, jsou naší přirozenou součástí a jejím prostřednictvím dochází k překonání vnitřní rezistence psychiky. Často je doprovodným jevem uvolnění emocí, které jsou blokovány v těle. Sandplay terapie oslovuje nejen naše emoce ale také představivost, prostřednictvím doteků v písku i smyslové vnímání. Objevují se vhledy, otevírají se nové a další inspirace pro řešení problémů, jež bychom si skrze racionální myšlení neuvědomovali.


Jak se rozhoduješ, zda je Sandplay terapie vhodná pro konkrétního klienta? Existují určité případy, kdy je tato metoda obzvláště účinná?

Sandplay terapie je pro děti, dospívající i dospělé. Věková hranice pro práci s dětmi je od cca 4 let. Odborné zdroje uvádějí i věk mladší 4 let. Obzvláště vhodná je Sandplay terapie pro děti s ADHD, pro práci se zlobou, agresivním chováním, plačtivostí, strachem, úzkostí a panikou, terapii traumatu, jako podpora v rodinných krizích atd. Při práci se Sandplay terapií často právě děti s ADHD využívají i tzv. mokré pískoviště s využitím vody. To má svá specifika. U malých dětí je třeba brát ohled na to, že jejich znalost či použití slov nemusí být plně rozvinuté a je zapotřebí se soustředit i na rozpoznávání neverbálních signálů a pozorování vytvořeného obrazu v pískovišti. Vhodné je využít i ticho jako komunikační prostředek nikoli však, že bychom mlčeli celou terapii, ale prolínat ho citlivě s mluveným slovem. U dětí často dochází k ponoření se do hry natolik, že slovní doprovod je v dané chvíli zbytečný anebo jej naopak sami komentují. Dospělým může Sandplay terapie pomoci v krizových nebo obtížných situacích, při vztahových problémech, jako nástroj sebepoznání a vnitřního růstu atd. I v těchto případech terapeut vkládá prvky ticha, aby ponechal klientovi prostor pro intenzivní prožívání emocí, uvědomování si důležitých myšlenkových pochodů atd.


Jaké jsou nejčastější výzvy, kterým čelíš při provádění Sandplay terapie, a jak s nimi pracuješ?

Nenazvala bych to výzvou, ale význam pro klienta a v této souvislosti i terapeuta má „zlom“ v terapii. V Sandplay terapii mohou jednotlivé symboly představovat pro klienta osobu, předměty nebo situace. Čili dávají mu specifický význam, který nemusí být zpočátku zřetelný pro terapeuta. Taktéž jeden symbol může zahrnovat více významů. Terapeut s klientem navazuje důvěrný vztah, ve kterém sdílí významy jednotlivých symbolů ale i obrazu jako celku. V procesu se začínají objevovat asociace s klientovým problémem, v nichž si klient hledá odpovědi. A právě nalézání významu pro klienta, porozumění problému či situaci, vnímání a uvědomování si vlastních emocionálních a tělesných projevů, jejich pochopení považuji za zlomový okamžik v terapii.


Můžeš poskytnout příklad konkrétního případu, kde Sandplay terapie hrála klíčovou roli při dosažení terapeutických cílů klienta?

Jako účinný terapeutický nástroj se Sandplay jeví při poruchách chování a učení u dětí, pro klienty s poruchami komunikace nebo jiným znevýhodněním, při práci s traumatem, vnitřními konflikty, interpersonálními konflikty a konfliktními tématy, při náročných životních situacích a rodinných problémech, v oblasti sebepoznání a osobního rozvoje a mnoho dalších. Metodu lze využívat v poradenské praxi, v některých případech jako krizovou intervenci, jako diagnostickou metodu při posuzování rodinných vztahů i jako podpůrný prostředek pro lidi s duševním onemocněním.


Jaký je vztah mezi klientem a terapeutem během Sandplay terapie? Jakým způsobem se klienti zapojují do procesu?

Základem každého terapeutického vztahu mezi klientem a terapeutem je vždy důvěra a respekt terapeuta k projevům a obsahům, které přináší klient do terapie. Úkolem terapeuta je vytvořit bezpečný rámec, který poskytuje klientovi dostatek prostoru a času, analyzovat význam symbolického materiálu, možnost interpretovat vytvořený obraz (scénu) a jednotlivé symboly a vést citlivým dotazováním klienta k rozvíjení prožitku, jeho pochopení, k hledání odpovědí, asociaci s jeho problémem nebo situací atd. Při práci s malými dětmi terapeut pozoruje proces hry, je v podstatě pozorovatelem děje. Dítě vytváří spontánně obraz a inscenuje své potřeby, radost i trápení. Obzvláště děti potřebují citlivý přístup terapeuta, a hlavně při navazování vztahu.


Jak často by měly probíhat sezení Sandplay terapie, aby bylo dosaženo optimálních výsledků?

Naše centrum doporučuje šest sezení Sandplay terapie, z nichž každá je uskutečňována v rozmezí dvou až tří týdnů a každá konzultace trvá 90 minut. Probíhat může i jednou měsíčně po skončení terapie nebo klidně za půl roku jako integrační terapeutická konzultace. Naši klienti často využívají propojení Sandplay terapie s holotropním dýcháním, a to buď před HD nebo po něm, anebo postupným střídáním procesu HD a Sandplay terapie. Sandplay může být aplikováno jako individuální psychoterapie, ale své zastoupení může mít i jako skupinová forma terapeutické práce.


Jak dlouho může trvat, než začnou klienti pozorovat změny nebo zlepšení díky Sandplay terapii?

Jedná se o individuální záležitost. Každé sezení SP může být věnováno jinému problému, náhledu na klientovu životní situaci, prožívání emocí či tělesnému stavu. Každá Sandplay terapie přináší do života klienta uvědomění a s ním související změny nebo zlepšení situace.


Jaké dovednosti nebo vlastnosti by měla terapeutka specializující se na Sandplay terapii mít, aby byla úspěšná a efektivní v práci s klienty?

Při odpovědi na tuto otázku bych se zaměřila nejprve na kvalifikační předpoklady. Předně je nutné absolvovat kurz nebo výcvik Sandplay a jelikož se jedná o terapeutickou a diagnostickou metodu, výhodou je i psychoterapeutický výcvik či psychologické vzdělání. Sandplay terapie je metodou, která se využívá také v poradenství mohou ji využívat nejen psychoterapeuté, psychologové, psychiatři ale i sociální a speciální pedagogové, sociální pracovníci a další. K potřebným kompetencím pro práci s touto metodou bych zařadila kompetence osobnostní, interpersonální, kognitivní atd. Zdůraznila bych dovednost aktivního naslouchání, vhodného pokládání otázek ale i využívání ticha, schopnost citlivosti v klíčových tématech, která klient nabízí na nevědomé úrovni a nedokáže je verbálně vyjádřit, schopnost akceptace bez projevů hodnocení nebo tlaku atd.


Mockrát Ti, Šári, děkuji za rozhovor a cenné informace nejen o Tobě, ale i o celé Sandplay terapii. Budu se velmi těšit na rozhovory týkající se dalších druhů terapie.


 


 

Závěr


Sandplay terapie je psychoterapeutická metoda, která má mimo jiné široké využití při práci s klienty s traumatem, psychickými problémy, stresu, osobního rozvoje a sebepoznání, umožňuje klientům vyjádřit pocity, prozkoumat myšlenky, zpracovat vnitřní bloky, vytvořit nové náhledy, pomoci s řešením životní situace pomocí písku, vody a symbolických figurek. Tato terapie je vhodná pro lidi všech věkových kategorií a může pomoci s emocionálními a psychickými problémy. Klíčem k úspěchu je otevřenost, důvěra v terapeuta a ochota zkoumat své niterné procesy. Sandplay terapie pod vedením kvalifikovaného terapeuta, jako je Mgr. Bc. Šárka Veselková, může být cestou k osobnímu růstu a řešení životních výzev. Více informací se dozvíte na našich webových stránkách.



74 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page