top of page
  • Hana Vítková

Holos Centrum – kdo jsme, čím se zabýváme a jak nás vidí dobrovolníci



 

Mezinárodní Transpersonální Centrum Holos je neziskovou organizací, která se již dlouhá léta stará o duševní zdraví lidí a podporuje jejich rozvoj, a to přirozenými cestami bez medikace. . Naše centrum je místem, kde můžete najít bezpečné a podpůrné prostředí pro svou cestu k osobnímu růstu. Snažíme se dosáhnout toho, aby byla každá osoba, která k nám přijde, inspirována a podpořena ve své cestě k duševnímu zdraví a seberealizaci.

Pečujeme o duševní zdraví lidí při uplatňování celostního přístupu k životu, a to prostřednictvím vědeckého rozvíjení a prosazování transpersonální psychologie a holistické medicíny. Náš odborný tým je k dispozici, aby vám poskytl psychoterapeutické služby v bezpečném a podporujícím prostředí Holos Centra. Spolupracujeme také se sítí terapeutů po celé České republice, abychom byli schopni poskytnout pomoc a podporu co nejširšímu okruhu lidí.

Naše pomoc a péče

Jsme zde, abychom pomohli v různých situacích, jako jsou krizové životní okamžiky, psychospirituální krize, obtížné psychedelické zážitky, duševní onemocnění, psychosomatická onemocnění, ale i pro vaše sebepoznání a seberozvoj. Snažíme se nabídnout široké spektrum terapeutických technik, včetně individuální i skupinové psychoterapie, holotropního dýchání, arteterapie, muzikoterapie a dalších. Každá osoba je pro nás jedinečná a snažíme se klienty vždy procesem úzdravy provést tak, aby s naší podporou sami našli cestu, která jim vyhovuje nejvíce.

V naší práci vycházíme z transpersonální psychologie, což je moderní psychologický směr, který se mimo jiné zabývá i transcendentními a spirituálními aspekty lidské zkušenosti. Neopomíjí ani možné porodní trauma, které jsme mohli utrpět, když jsme přicházeli na svět. V Holos Centru máme zkušenost se sílou a účinky tohoto přístupu na duševní zdraví jedince a jeho schopnost pomoci lidem objevit kořeny jejich potíží i hluboké spojení se svým vnitřním já.

Naše centrum není pouze místem pro terapii, ale je také kulturním a společenským centrem. Pravidelně pořádáme kulturní akce, koncerty, plesy a výstavy, a to zejména výstavy holotropního umění zobrazující umělecké vyjádření vzniklé z mimořádných stavů vědomí.

Holos Centrum a dobrovolnictví

Ve středu dění Holos Centra stojí srdce dobrovolníků, kteří svým nasazením a angažovaností přinášejí zásadní podporu našemu poslání. Jejich úloha a přínos jsou nenahraditelné pro plné fungování našich činností. Dobrovolníci v Holos Centru plní řadu důležitých úkolů, které zahrnují:

Organizace akcí: Pomáhají s přípravou a průběhem kulturních, vzdělávacích a společenských událostí, které jsou srdcem naší komunity.

Podpora centra: Pomáhají udržovat a zajišťovat chod Holos Centra prostřednictvím různých prací a brigád.

Konkrétní dovednosti: Využíváme jejich schopností a zkušeností například v oblastech jako tlumočení, řemeslné dovednosti nebo práce s počítačem.

Momentálně se dobrovolníci zaměřují primárně na výpomoc při organizaci akcí, kde je jich nejvíce potřeba. Tvoří důležitý pilíř naší komunity a prostřednictvím své činnosti přispívají k vytváření pozitivního a podpůrného prostředí pro naše klienty a návštěvníky. Jejich působení nám umožňuje efektivněji naplňovat naše poslání a dále se rozvíjet. Snažíme se vytvářet prostředí, ve kterém dobrovolníci cítí důvěru, otevřenost, přátelství, přijetí, obětavost, oddanost a týmovost, což je základními hodnotami, jež ve své činnosti zdůrazňujeme.

Důležité je také zmínit, že tato představení dobrovolníků jsou pouze povrchním náhledem na jejich úlohu v centru. Každý z nich má jedinečný příběh, dovednosti a zkušenosti, které v příštích individuálních článcích na našem blogu představíme důkladněji. Díky dobrovolnickému týmu můžeme náš prostor nejen udržovat, ale také rozvíjet a plnit naši vizi poskytovat podporu a inspiraci pro všechny, kteří k Holos Centru směřují.

A jaký je Holos očima dobrovolníků?

Rádi bychom vám představili krátký rozhovor s některými z našich dobrovolníků, kteří se aktivně zapojují do činnosti Holos Centra. Konkrétně se tedy jedná o manžele Adélu a Aleše Grunerovi, kteří jsou vždy velmi laskaví a najdou si na nás čas. Tímto rozhovorem Vám přinášíme pohled z první ruky na to, jaké jsou jejich zkušenosti a jakým způsobem přispívají k naší komunitě. Díky jejich slovům budete mít možnost nahlédnout do různých aspektů naší činnosti a dobrovolnického působení v rámci Holosu.


 


 

Adélko a Ájo, moc Vám děkuji, že jste si udělali prostor na krátký rozhovor o dobrovolnictví tady v Holosu. Mohli byste nám na začátek o sobě něco povědět? Například co děláte a jaké jsou Vaše záliby?

Adéla: Jsme spolu přes 17 let, 2 roky manželé. Snažíme se žít život tak, jak chceme my. Chceme trávit co nejvíce času spolu, v přírodě, s lidmi, kteří nás mají rádi a které zajímáme. Baví mě se poznávat, rozvíjet všemi směry, tzn. čtu knížky, poslouchám rozhovory se zajímavými lidmi, poznávat přírodu (bylinky, celkově zákonitosti a kouzla Matky Země a jak se s ní můžeme více propojit). Mám ráda babské rady, staré recepty, prostě čerpám z moudrosti našich předků.

Aleš: Naše záliby jsou takové, že máme rádi hezký život a moc rádi se setkáváme s lidmi, kteří si to nastavili stejně. Kdysi vyšla kniha o tom, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Dlouho jsem tomu věřil, až nám s manželkou došlo, že jsme oba z planety Země. Jsme šťastní.

Jak jste se dozvěděli o Holosu a co Vás přimělo se k této organizaci připojit?

Adéla: O Holosu jsme se dozvěděli loni v létě, jeli jsme do Valašského Meziříčí na festival „Tak jinak“, kde měl přednášku Milan Hrabánek. Holotropní dýchání nás zaujalo a za pár dní už jsem se objednali na vstupní pohovor, který by měl být před prvním procesem.

Aleš: O Holosu jsem poprvé slyšel na přednášce MUDr. Hrabánka na jednom festivalu. Po našem prvním víkendovém dýchání jsme se s manželkou rozhodli stát se dobrovolníky.

Jaká byla Vaše první zkušenost s Holosem a jak se od té doby vyvíjela Vaše role v organizaci?

Adéla: Když jsme poprvé otevřeli bránu Centra Holos, byli jsme doslova okouzleni. Celé prostředí působí tak harmonickým dojmem, je to úplně jiný svět. Stačí jen zatáhnout za tu kliku. Oba jsme byli u terapeuta poprvé a už jen to, že můžete říct vše o sobě, vyzpovídat se, poplakat si, je nesmírně ulevující. Ten neuvěřitelný pocit důvěry, že nám někdo naslouchá a chce pomoci. Po našem prvním dýchání jsme pochopili tu genialitu a pocítili nesmírnou úctu a vděk objeviteli holotropního dýchání panu Stanislavu Grofovi. Tato metoda je svým způsobem tak jednoduchá, ale skloubit dech, frekvenci hudby, rytmus spolu se správným prostředím a mnohem dalších věcí, to je něco obdivuhodného. DĚKUJEME, pane Grofe! Po pár týdnech jsme věděli, že tito lidé nám mohou mnoho předat a že se s nimi chceme vídat a radovat. A tak jsme se stali dobrovolníky.

Aleš: Spolupracovali jsme na přípravě a průběhu plesu, který pořádal Holos ve spolupráci se základní školou.

Co přesně jako dobrovolníci v Holosu děláte?

Adéla: Jako dobrovolníci se účastníme akcí pořádaných nejen pro veřejnost. Většinou vše začíná společným setkáním, představením akce, rozdělením úkolů a funkcí. Na akci se staráme, aby vše klapalo, lidé byli spokojeni. Jde nám hlavně o to, aby si odnesli minimálně hezkou vzpomínku a aby rádi přišli i na další.

Aleš: Především se bavíme. My už vlastně děláme jen to, co nás baví.

Jakých událostí jste se již účastnili a jaký z nich máte pocit?

Adéla: První akce, které jsme se zúčastnili jako dobrovolníci, byla „Karibský ples“. Výborná kubánská kapela, perfektní vystoupení taneční skupiny Holos. Následovalo Velikonoční pečení jidášů a chleba. Milá rodinná atmosféra vládla celým dnem. Pak byl Víkend otevřených zahrad. V pátek se účastnily školní třídy, v sobotu pak veřejnost. Bylo plno lákadel od žabí stezky zahradou přes výrobu vlastního přírodního mýdla až po bylinnou přednášku s možností koupě rostlin nebo čajů.

Aleš: Ples, pečení jidášů na Velikonoce, Den otevřených zahrad a chystáme se, že budeme přizvání na pomoc při přípravě Vlaštovských schodů.

Jak byste popsali atmosféru a pracovní prostředí v Holosu?

Adéla: Vždy je to milé a přátelské setkání. Nikdy nechybí úsměv na tváři a panuje klid a rodinná atmosféra.

Aleš: Ráj. Pod tímto slovem si každý vybaví něco jiného, pro nás je to, kromě našeho nového bydlení, Holos. Při přípravách akcí se zde sejde třeba deset lidí, ale je tu klid, mír a pohoda. Křik, nervozita a tlak na výkon tady není, takže ráj.

Jaký je váš největší úspěch nebo nezapomenutelný moment, který jste zažili při práci v Holosu?

Adéla: Účastnila jsem se na pozvání ředitele centra Tomáše Váni semináře holotropního dýchání jako tzv. sitter, tedy člověka, který při procesu pomáhá s běžnými potřebami. Už to pro mě byla čest a vyjádření důvěry. Průběh dýchání je u každého jiný a někdy ne moc hezký. Nejsilnější zážitek byl, když si účastník vybral mne, abych mu byla nablízku. Procházel si nehezkými zážitky z dětství. Nikdy na to nezapomenu. Bylo to nesmírně emotivní. Jen mou přítomností jsem mu pomáhala. Uvědomila jsem si, co nám všem tolik chybí a je to tak přirozené. Lidství, láska, dotek.

Aleš: Nezapomenutelná je každá chvilka.

Pomáhá Vám práce v Holosu se nějak osobně rozvíjet a růst a pokud ano, můžete uvést příklad, jakým způsobem?

Adéla: Pomáhá mi se v každodenním životě chovat přirozeně. Prostě lidsky. Dívat se na věci z jiných úhlů. Práce, peníze, majetek nic neznamenají. Uvědomila jsem si, že jsem v dětství ráda zpívala, tancovala, hrála na flétnu. V dospělosti člověk často zapomene, co mu dělalo radost.

Aleš: Ano, velmi. Všude se dočteš, kolik lidí vyhledá pomoc psychologa, terapeuta, a to ještě velké procento lidí si ještě nepřipustí, že to potřebuje. Třeba se jen bojí změn. My máme to štěstí, že se při akcích potkáváme i s Milanem a pokaždé cítíme, že je to dobře pro náš osobní růst.

Existuje něco, co pro Vás bylo/je při práci v Holosu náročné? Nějaká výzva?

Adéla: Při práci ani tak moc ne, ale u dýchání, při sdílení, pro mě bylo náročné se otevřít a něco povědět o sobě. Pak jsem pochopila, že právě to sdílení s ostatními je také součást uzdravení se. Nikdo vás neodsuzuje, nekritizuje, jsou v tom s vámi.

Aleš: Ano. Když jsi, Hanko, upekla chléb, bylo pro mne velkou výzvou ho nesežrat sám. (smích)

Jaký vliv má práce v Holosu na vaše osobní životní cíle a hodnoty?

Adéla: Obrovský. Už jen to být v přítomnosti takových osobností a lidí, kteří pochopili, co je život.

Aleš: Nezměřitelný.

Co je Vaší největší motivací pro práci v Holosu? Takzvaný „hnací motor“?

Adéla: Bude to znít jako klišé, ale je to konat dobro. Ukázat, že je na světě kousek místa, kde vám mohou pomoci. A rádi, s lásku a pochopením.

Aleš: Radost.

Jak vnímáte vztah mezi dobrovolníky a týmem Holosu?

Adéla: Jsme součást jednoho týmu. Ten umí to a ten zas tohle. Nikdo si na nic nehraje.

Aleš: Jako laskavý.

Jaký je Váš pohled na význam a přínos Holosu pro komunitu a jednotlivce?

Adéla: Takových organizací, jako je Holos, asi moc není. A to je škoda. V dnešní době mají lidé zpřeházené hodnoty. Honí se za nesmysly. Proč je tolik depresí, závislostí, roztrhaných rodinných vztahů? Lidé se přestali milovat. Holos je místo znovuzrození. A je otevřeno pro každého, kdo cítí, že nežije SVŮJ život.

Aleš: Troufnu si říct, že mi Holos zachránil život. Procházel jsem si psychospirituální krizí, aniž bych o tom věděl. Netušil jsem, co a proč se se mnou děje. Uzdravila se mi duše. Teď už vím (úsměv). A vliv na komunitu – vesmírný!

Myslíte si, že dobrovolnictví je důležité? Pokud ano, proč?

Adéla: Dobro–volník = dělat něco z dobré vůle. Dobro je láska. Nebyl by ten svět hezčí, kdyby se vše dělalo s láskou? Buďme všichni dobrovolníci. (úsměv)

Aleš: Ano. All you need is love.

Co byste poradili ostatním, kteří by se také chtěli stát dobrovolníky v Holosu?

Adéla: Neváhat.

Aleš: Neznám nikoho, kdo by nechtěl být dobrovolníkem v Holosu.

Mockrát Vám oběma děkuji za Váš čas a chuť se podělit o tento osobitý názor. Budu se těšit na další setkání na jedné z akcí!

Závěr

V Holos Centru spojujeme péči o duševní zdraví s rozvojem a podporou. Naše odbornost, zájem o kulturu a umění a vášeň pro vědecký výzkum nás motivuje k tomu, abychom vytvářeli bezpečné, inspirativní a podporující prostředí pro všechny, kteří hledají cestu ke svému vlastnímu duševnímu zdraví a růstu. Společně můžeme dosáhnout toho, aby se každý jednotlivec cítil plně podpořený a inspirovaný na své cestě k duševnímu zdraví. Zároveň chceme poděkovat všem členům týmu, dobrovolníkům i Vám, kteří do nás vkládáte důvěru! Bez Vás by to v Holos Centru nešlo – děkujeme!


Chcete se stát dobrovolníky v Holosu? Neváhejte a ozvěte se nám! Aktuálně hledáme nejen řádové dobrovolníky, ale i někoho, kdo by zastal pozici Vedoucí dobrovolníků. Chtěli byste znát více informací? Kontaktujte nás zde:



238 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page